Młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem

0 (0 ocen)

Pojawiły się pierwsze młode ziemniaki. Nie są to jeszcze ziemniaki takie jakie lubię najbardziej, czyli nasze krajowe - na te trzeba jeszcze trochę poczekać. Znakomity dodatek do mięsa, można też je zjadać same, popijając kwaśnym mlekiem

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, zbliżonej wielkości
    główka czosnku
    parę gałązek rozmarynu
    sól morska
    pieprz cytrynowy
    oliwa z oliwek

Młode ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ziemniaki umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Do miski włożyć ziemniaki, dodać nieobrane ząbki czosnku, igiełki rozmarynu, posolić, posypać pieprzem i podlać oliwą. Wymieszać, najlepiej ręką, aby ziemniaki były oliwą posmarowane ze wszystkich stron.
  • image-1svbv2e 2. 2.Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać przez około 5 minut, następnie patelnię przykryć, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 - 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki mieszać i sprawdzać czy są już gotowe. Jeżeli nie, dusimy do czasu aż będą miękkie. Smacznego!

Porady

Po wstępnym podsmażeniu, można patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż będą miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy