Tego typu wytrawne przekąski polubią wszystkie osoby, które nie przepadają za słodkimi wypiekami, lecz wolą wersję wytrawną. Można je przygotować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto więc poznać przykładowe przekąski słone, a także dodatki, które najlepiej do nich pasują.

Słone przekąski na zimno

Słone przekąski domowej roboty świetnie smakują na zimno. Przykładem może być m.in. rolada szpinakowa z łososiem, jajka faszerowane awokado czy słone precelki serowe. Przepisy na słone przekąski w wersji na zimno często uwzględniają takie dodatki jak biały ser, wędliny, serek mascarpone, ryby, szpinak, jajko, cebula czy pomidory. Można traktować je jako zdrowszy zamiennik chipsów czy słonych paluszków. Sprawdzą się świetnie na przykład jako przekąska do filmu czy meczu oglądanego w telewizji. Dobrze smakują jedzone w towarzystwie piwa.

Szybkie słone przekąski zwykle nie wymagają pieczenia, dlatego decydując się na ich przygotowanie, oszczędzamy swój cenny czas. Są idealne dla osób zabieganych, które pracują do późnych godzin wieczornych. Tajemnica smaku słonych przekąsek to odpowiedni dobór przypraw. Oprócz soli można przyprawić je m.in. pieprzem, chilli, czosnkiem, oregano, bazylią czy kminkiem.

Słone przekąski na ciepło

Szybka słona przekąska może również być podawana na ciepło. W tym przypadku najczęściej konieczne będzie skorzystanie z piekarnika. Przekąski słone na ciepło to na przykład kurczak w cieście, ciastka z ciecierzycy z kremem serowo-pomidorowym, babeczki z sałatką i kurczakiem czy ciasteczka serowo-cebulowe. Smakują one doskonale zarówno jako samodzielna przekąska, jak i do barszczu czy innej zupy. Świetnie komponują się z różnego typu dipami, w tym zwłaszcza majonezowym, czosnkowym oraz z awokado. Jako dodatki do tego typu pyszności można zastosować m.in. przecier pomidorowy, mięso, żółty ser, suszone pomidory z zalewy, jajka, czosnek czy cebulę.

Ważne jest także to, aby w atrakcyjny sposób przyozdobić słone przekąski. Przepisy zalecają chociażby zastosowanie w tym celu płatków migdałów, sezamu czy maku. Można również udekorować tego typu słone potrawy za pomocą plasterków rzodkiewki czy ogórka. Do słonych przekąsek na ciepło świetnie pasuje poza tym szpinak. Do najsmaczniejszych słonych przekąsek można zaliczyć te, które powstają z kruchego, maślanego ciasta. Są wtedy miękkie i delikatne, dlatego po chwili rozpływają się w ustach.  

Słone przekąski na szybko  

Szybkie przekąski na słono to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie mogą sobie pozwolić na spędzanie długiego czasu w kuchni. Przykładem szybkich i prostych w przygotowaniu pyszności mogą być chociażby muffinki ze szpinakiem, włoskie ciastka z warzywami czy pikantne paluchy serowe z szynką.  

Słone przekąski na szybko to także ciasto faszerowane różnego rodzaju kaszami, takimi jak na przykład jaglana, gryczana, orkiszowa, jęczmienna czy bulgur. Aby przyśpieszyć ich przygotowywanie, warto wcześniej namaczać kaszę przez co najmniej kilka godzin. Najwygodniejszą opcją będzie po prostu zalanie kaszy na noc. Kolejnego dnia odlewamy wodę, wypłukujemy kaszę, a następnie umieszczamy w cieście. Gotowanie kasz również nie jest czynnością czasochłonną – wystarczy jedynie co pewien czas doglądać, czy się nie zaczyna przypalać.

Słone przekąski na szybko to także szaszłyki w różnych wersjach – mięsnej oraz bezmięsnej. Oryginalnym, a zarazem szybkim rozwiązaniem będą kolorowe szaszłyki z warzywami. Powinny one przypaść do gustu również dzieciom, które można w ten sposób zachęcić do zdrowego odżywiania. Przekąski słone przygotujemy również z wędzonych ryb, takich jak łosoś czy śledź. Ryby dobrze komponują się z kiszonym ogórkiem, serem oraz papryką w zalewie octowej.