Borówka amerykańska podbiła nasze serca. Słodziutkie owoce lubimy zwłaszcza w ciastach i deserach. Borówkę można wykorzystać na mnóstwo smacznych sposobów!

Borówka amerykańska - zdrowa kulka

Przede wszystkim jednak borówka amerykańska jest bardzo zdrowa. W niepozornych kuleczkach kryją się antyoksydanty, które mają działanie antynowotworowe, zapobiegają chorobom krążenia i dobrze wpływają na układ nerwowy. W borówce znajdziemy też duże porcje witaminy C i E, owoce obniżają także ciśnienie krwi. 

Borówka amerykańska ma i inne dobre właściwości dla naszego zdrowia. Poprawia pamięć i koncentrację, dobrze wpływa na wygląd naszej skóry. Zawarte w niej polifenole przyczyniają się do utrzymania prawidłowej wagi ciała, a słodki smak sprawia, że może nawet zastąpić deser i pomóc nam w odchudzaniu.

Borówka amerykańska - do ciast i deserów

To jednak z deserami i ciastami najbardziej kojarzy nam się borówka amerykańska. Co z niej przygotować? Oprócz klasycznych ciast, typu ciasto drożdżowe, ucierane czy sernik, możecie zrobić np. tartaletki z lekkim kremem i borówkami.

Zobacz również galerię: Ciasto z borówkami - 16 propozycji

Borówki świetnie pasują jako dodatek do racuchów i placków - zarówno wrzucono do masy, jak i w formie sosu, którym polejemy gotowe danie. Warto także dodawać borówki do koktajli, będą naturalnym słodzikiem. Borówka amerykańska, podobnie jak jagody czy maliny, doskonale nadaje się na przetwory. Dżemy, konfitury i nalewki z borówki będą pyszne! 

Sprawdź też naszą galerię: 8 przepisów na przetwory z borówki amerykańskiej