Niby to taki niepozorny owoc, a przetwory z borówki amerykańskiej to bardzo smakowite wytwory. Jeśli i Wy macie w ogrodzie uginające się od nadmiaru tych owoców krzaczki, koniecznie spożytkujcie je właśnie w ten sposób! To smakowity patent na te owoce, jeśli niekoniecznie chcemy je mrozić, bo na przykład nie mamy miejsca w zamrażarce. 

Przetwory z borówki amerykańskiej – jak dżemy, konfitury czy frużeliny sprawdzą się nie tylko na kanapki. To także świetny dodatek do placków, racuchów, deserów czy śniadaniowych owsianek. Ale to nie wszystko! Na przykład taka frużelina z borówki to produkt znakomity do przełożenia biszkoptu, kiedy tworzyć będziemy tort lub polewa do sernika. Zachęcamy do przygotowania choć kilku borówkowych słoiczków, zimą będą niezastąpione, by przywołać ciepłe dni!

Nasze galerie pełne są przepisów na owocowe przetwory na zimę, nie tylko przetworów z borówki amerykańskiej:

przetwory z malin

przetwory z wiśni

przetwory z agrestu

przetwory z truskawek

przetwory z jagód

przetwory z czereśni

przetwory z gruszek

przetwory z porzeczek

powidła śliwkowe

nalewka na 28 sposobów 

dżem brzoskwiniowy