Niby to taki niepozorny owoc, a przetwory z borówki amerykańskiej to bardzo smakowite dodatki. Jeśli i Wy macie w ogrodzie uginające się od nadmiaru tych owoców krzaczki, koniecznie spożytkujcie je właśnie w ten sposób! To smakowity patent na te owoce, jeśli niekoniecznie chcemy je mrozić, bo na przykład nie mamy miejsca w zamrażarce. 

Przetwory z borówki - wykorzystanie

Przetwory z borówki amerykańskiej – jak dżemy, konfitury czy frużeliny sprawdzą się nie tylko na kanapki. To także świetny dodatek do placków, racuchów, deserów czy śniadaniowych owsianek. Ale to nie wszystko! Na przykład taka frużelina z borówki to produkt znakomity do przełożenia biszkoptu, kiedy tworzyć będziemy tort lub polewę do sernika. Zachęcamy do przygotowania choć kilku borówkowych słoiczków, zimą będą niezastąpione, by przywołać ciepłe dni! A naleśniki posmarowane dżemem z borówki amerykańskiej staną się wyśmienitą propozycją na podwieczorek. 

Nasze galerie pełne są przepisów na owocowe przetwory na zimę, nie tylko przetworów z borówki amerykańskiej:

przetwory z malin

przetwory z wiśni

przetwory z agrestu

przetwory z truskawek

przetwory z jagód

przetwory z czereśni

przetwory z gruszek

przetwory z porzeczek

powidła śliwkowe

nalewka na 28 sposobów 

dżem brzoskwiniowy