Polska edycja programu MasterChef od ponad dekady cieszy się niemalejącą popularnością. Przez te lata wychowały się na niej całe pokolenia Polaków, którzy kochają gotować. Dobrym przykładem jest historia Jakuba Tomaszczyka. Znany z dziecięcej edycji "MasterChef Junior", w 2022 roku zgłosił się i przeszedł casting do "dorosłego MasterChefa". I zwycięstwo było mu wyraźnie pisane. Zachwycił jury i widzów przed telewizorami niekonwencjonalnym podejściem do kuchni i serwowanych dań. Bo wymyśleć, odważyć się i zrobić miks gołąbków z krokietami - nie każdy jest gotowy na taki krok.

Kapusta, farsz i panierka, czyli 3xTAK

W debiutanckiej książce Kuby "Po prostu gotuj" takich nieoczywistych połączeń znajdziemy sporo, chociaż 19-latek mocno nawiązuje do smaków ze swojego domu. Również technik przygotowania dań. W przypadku farszu na te oryginalne gołąbki poleca trik swojej babci na "dochodzenie kaszy" pod kocem (my polecamy też pierzynę!). To nie tylko oszczędność prądu, ale też sposób na idealnie sypki produkt - ugotowany w punkt. 

Przepis na mini gołąbki w panierce

Składniki na 30 sztuk:

  • 1 kapusta włoska
  • 750 g mięsa (łopatka wieprzowa)
  • 750 g szklanki kaszy gryczanej białej
  • 4–6 jajek
  • sól, pieprz
  • warzywa (marchew, seler, pietruszka, por)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodając sól, pieprz i obrane warzywa. Gotujemy, aż będzie miękkie. Studzimy i mielimy w maszynce.
  2. Kaszę gryczaną zalewamy w garnku 3 szklankami wrzącej wody, lekko solimy i przykrywamy pokrywką. Zawijamy garnek w koc i pozostawiamy na 1½ godziny do uprażenia.
  3. Mięso mieszamy z uprażoną kaszą gryczaną, dodajemy 2 lub 3 jajka, tak by masa była kleista, przyprawiamy do smaku.
  4. Kapustę włoską dzielimy na pojedyncze liście. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotujemy al dente.
  5. Wyjmujemy ugotowane liście z wody, a gdy ostygną, skrawamy ostrym nożem grube nerwy.
  6. Farsz rozkładamy na przygotowanych liściach i zwijamy w rolady.
  7. Roztrzepujemy 2–3 jaja i panierujemy gołąbki w jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Smażymy na patelni na gorącym oleju (podobnie jak krokiety).

fot. Artur Rogalski

Gołąbki  podajemy z relishem  pomidorowym  (przepis w książce "Po prostu gotuj" autorstwa Kuby Tomaszczyka). Sos  podgrzewamy, dodajemy 50 ml  wody, gotujemy przez 3 minuty, a na koniec blendujemy. Powyższy pomysł na pyszne, rodzinne danie to tylko wstęp do kulinarnych inspiracji, które znajdziecie w najnowszej książce kulinarnej z wydawnictwa Słowne.