Nie macie pomysłu na deser do kawy? Jeśli przepadacie za ciastem drożdżowym, to mamy dla was ciekawą propozycję - wystarczy, że dodacie do niego trochę kefiru, a będzie cudownie pulchne, wilgotne i niezwykle delikatne. Polecamy wam wypróbować poniższy przepis na takie ciasto. Na pewno się nie zawiedziecie!

Przepis na ciasto drożdżowe na kefirze

Do przygotowania lekkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki kefiru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • pół kostki roztopionego masła
  • sól

Kruszonka:

 

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła

Przygotowanie:

 

  1. Przesiejcie mąkę i wsypcie do miski. Dodajcie drożdże, jedną łyżkę cukru oraz ćwierć szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wszystko wymieszajcie i odstawcie.
  2. W tym czasie do osobnej miski wsypcie cukier, szczyptę soli i dodajcie 2 jajka. Ubijcie za pomocą trzepaczki lub miksera.
  3. Dodajcie następnie kefir, roztopione masło oraz resztę mleka. Wymieszajcie. Przygotowaną masę wlejcie do miski z zaczynem.
  4. Wszystko razem wymieszajcie za pomocą szpatułki i wyróbcie ciasto. Jeżeli nie daje się wyrobić, dodajcie nieco mąki - nawet pół szklanki. Dobrze wyrobione ciasto może się nieco lepić, ale powinno odchodzić od dłoni.
  5. Po wyrobieniu miskę z ciastem przykryjcie ściereczką i odstawcie na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie jeszcze raz zagniećcie ciasto. Przełóżcie je do wyłożonej papierem formy.
  7. Na wierzch ciasta możecie położyć ulubione owoce albo powidła. Jeśli wolicie ciasto bez owoców, pomińcie ten krok.
  8. Przygotujcie kruszonkę: zimne masło posiekajcie nożem i połączcie za pomocą dłoni z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. 
  9. Posypcie ciasto kruszonką, przykryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny.
  10. Następnie włóżcie ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Smacznego!