Apetyczne, rozpływające się w ustach jesienne rogaliki, które znikną z talerza w kilka chwil. Najlepiej od razu podwoić porcję, aby starczyła wam na kolejne dni.

Przepis na rugelaszki czyli żydowskie kruche rogaliki

Składniki:

  • kostka masła,
  • małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • słoik powideł śliwkowych,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

  1. Zimne masło pokrójcie w mniejszą kostkę i przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie mąkę, sól i dodajcie serek homogenizowany.
  3. Wyróbcie ciasto w mikserze lub ręcznie tylko do połączenia składników.
  4. Przełóżcie do lodówki na około 30 minut.
  5. Posiekajcie drobno orzechy włoskie i wymieszajcie z powidłami i cynamonem.
  6. Wyciągnijcie ciasto na rogaliki i rozwałkuj.
  7. Wytnijcie trójkątne płaty ciasta.
  8. Nałóżcie po łyżeczce nadzienia i zwińcie każdego rogalika. Opcjonalnie udekorujcie cukrem.
  9. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pieczcie przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  11. Oprószcie cukrem pudrem.

5 najpopularniejszych błędów w trakcie robienia ciasta kruchego

Te kilka nawyków sprawi, że ciasto będzie nieapetyczne:

  1. Wyrabiajcie kruche ciasto tylko do połączenia się składników. W przeciwnym wypadku będzie zakalcowate i niesmaczne.
  2. Kruche ciasto wychodzi najlepiej z masłem - inne zamienniki nie nadadzą tak pełnego i charakterystycznego smaku wypiekom.
  3. Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia - w ten sposób ułatwicie sobie jego wyciągnięcie i nie przywrze do dna.
  4. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch się przypali, a ciasto w środku będzie surowe.
  5. Podpieczcie spód ciasta kruchego, jeżeli w nadzieniu do tarty będą owoce o dużej zawartości wody.