Apetyczne, rozpływające się w ustach jesienne rogaliki, które znikną z talerza w kilka chwil. Najlepiej od razu podwoić porcję, aby starczyła wam na kolejne dni.
Przepis na rugelaszki czyli żydowskie kruche rogaliki
Składniki:
- kostka masła,
- małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- słoik powideł śliwkowych,
- szklanka orzechów włoskich,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
- Zimne masło pokrójcie w mniejszą kostkę i przełóżcie do miski.
- Wsypcie mąkę, sól i dodajcie serek homogenizowany.
- Wyróbcie ciasto w mikserze lub ręcznie tylko do połączenia składników.
- Przełóżcie do lodówki na około 30 minut.
- Posiekajcie drobno orzechy włoskie i wymieszajcie z powidłami i cynamonem.
- Wyciągnijcie ciasto na rogaliki i rozwałkuj.
- Wytnijcie trójkątne płaty ciasta.
- Nałóżcie po łyżeczce nadzienia i zwińcie każdego rogalika. Opcjonalnie udekorujcie cukrem.
- Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczcie przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Oprószcie cukrem pudrem.
5 najpopularniejszych błędów w trakcie robienia ciasta kruchego
Te kilka nawyków sprawi, że ciasto będzie nieapetyczne:
- Wyrabiajcie kruche ciasto tylko do połączenia się składników. W przeciwnym wypadku będzie zakalcowate i niesmaczne.
- Kruche ciasto wychodzi najlepiej z masłem - inne zamienniki nie nadadzą tak pełnego i charakterystycznego smaku wypiekom.
- Blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia - w ten sposób ułatwicie sobie jego wyciągnięcie i nie przywrze do dna.
- Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch się przypali, a ciasto w środku będzie surowe.
- Podpieczcie spód ciasta kruchego, jeżeli w nadzieniu do tarty będą owoce o dużej zawartości wody.
Komentarze