Naleśniki cieszą się w naszym kraju ogromną popularności. Nic dziwnego, jest to szybka, prosta, ale też bardzo uniwersalna potrawa, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakują na słodko, na przykład z twarogiem, dżemem, owocami, bitą śmietaną, ale możecie je przygotować też na wytrawnie, z dodatkiem warzyw lub z mięsem. Sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i na obiad. Jest to też świetna opcja, gdy nie macie czasu gotować – to danie zarobicie dosłownie w kilkanaście minut. 

Sposób na apetyczne i chrupiące naleśniki

Żeby wasze naleśniki były niezwykle chrupiące i nabrały pięknego koloru – koniecznie dodajcie do ciasta większą szczyptę soli oraz cukru. Te 2 przyprawy doskonale podbiją smak potrawy – sami przekonacie się, że znikną ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli chodzi o cukier, to najlepszym wyborem będzie tutaj cukier puder, który idealnie połączy się z resztą składników ciasta naleśnikowego.  

Taka z pozoru kontrastująca, słodko-słona mieszanka będzie idealnym połączeniem i stworzy doskonały balans smakowy. Pamiętajcie też, że nie wyczujecie smaku soli ani cukru w naleśnikach – nie musicie się o to obawiać. Dodatkowo cukier sprawi, że naleśniki będą pięknie przyrumienione i przyjemnie kruche. Gumowate placki pozostaną już tylko dawnym wspomnieniem.

Wskazówki, jak zrobić pyszne naleśniki

Żeby wasze naleśniki smakowały jak te u babci, musicie trzymać się kilku zasad. Pierwsza z nich dotyczy dodania do ciasta oleju  lub masła – wtedy będą one bardziej elastyczne. Do tego tłuszcz doskonale podkreśli ich smak.

Jeśli z kolei chcecie, żeby naleśniki były wyjątkowo miękkie i puszyste – dodajcie do ciasta odrobinę wody utlenionej lub sody. Choć ten składnik jest dość zaskakujący, to nie będzie wcale wyczuwalny w smaku. Wasze ciasto wyjdzie lżejsze, jeśli wzbogacicie je dodatkowo o łyżkę jogurtu lub śmietany.