Przepisów na pączki jest bez liku. W wielu częściach Polski można skosztować wyjątkowych, regionalnych paczusiów. Mój dziadek pochodził z rejonów Podlasia, dlatego jego pączki zawierały dodatek ziemniaków. Ugotowane kartofle świetnie nawilżały i spulchniały ciasto. Dziadek smażył pączki na żeliwnej patelni, dzięki czemu smakowały jeszcze lepiej niż zwykłe. Obecnie robię je na patelni żeliwnej z Lidla, którą mam już kilka dobrych lat. Teraz i wy możecie ją zakupić - spieszcie się, promocja nie będzie trwała zbyt długo.
Żeliwna patelnia Ernesto z Lidla - nieśmiertelny pomocnik w kuchni
Żeliwna patelnia Ernesto z Lidla to niezawodny pomocnik, który jest ze mną w kuchni od momentu, kiedy zaczęłam ją urządzać. Nie mogę nie wspomnieć o tym, że ta patelnia jest naprawdę niezniszczalna. Po dłuższym okresie używania potrafi być wręcz coraz lepsza. Optymalne nagrzanie patelni sprawia, że jest świetna przy zamykaniu porów mięsa oraz do skarmelizowania warzyw. Niezwykle poręczna i starannie wykonana w wielu przepięknych kolorach do wyboru. Mimo jej słusznej wagi, każda osoba starsza z łatwością będzie mogła używać tej patelni bez najmniejszego problemu. Można w niej zapiekać do 240 stopni Celsjusza, co ułatwia robienie zapiekanek oraz innych pysznych dań jednogarnkowych.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Od dawna zamierzałam kupić żeliwną patelnię grillową i natrafiłam na taką w Lidlu i w dodatku w promocji. Jestem zadowolona z zakupu. Polecam.
Patelnia dobrze nadaje się do kuchenki gazowej lub pieca opalanego drewnem, taki też był cel zakupu.
Piękna patelnia, ale przede wszystkim super jakość i łatwa w użyciu. Jestem z tego zadowolony.
Jak zrobić pączki z gniecionych ziemniaków w żeliwnej patelni?
Pączki z gniecionych ziemniaków to jeden z deserów, który wspominam najmilej. Dziadek zawsze robił je zwłaszcza wtedy, gdy miał zapas ziemniaków w własnej uprawy. Miały niesamowity smak, gdyż były zasilane naturalnym obornikiem, bez sztucznych nawozów. Ziemniaków używał tych mączystych, aby dobrze komponowały się z mąką podczas ugniatania. Jeżeli jesteście ciekawi, jak zrobić takie pączki, podpowiadam wam przepis poniżej:
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków mączystych
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1/4 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 8 łyżek mleka
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i zagotujcie we wrzątku przez 20 minut.
- Przeciśnijcie je przez praskę przynajmniej dwukrotnie.
- Zróbcie zaczyn na drożdżach i mleku z dodatkiem cukru.
- Odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Przełóżcie do miski z mąką i wbijcie żółtka.
- Wyróbcie przez około 10 minut.
- Uformujcie kuleczki i pozostawcie na godzinę do wyrośnięcia.
- Przygniećcie lekko każdą z nich.
- Smażcie na rozgrzanym oleju na patelni żeliwnej przez około 2 minuty z każdej strony.
- Gotowe pączki przełóżcie na ręcznik papierowy i oprószcie cukrem pudrem.
Komentarze