Przepisów na kotlety mielone jest mnóstwo. Jednym z moich ulubionych jest ten, gdzie dodajemy podsmażone pieczarki. Jednak nic nie przebije kotletów mojej babci, które wręcz rozpływały się w ustach. Podobnie jak ona, mielę mięso od rzeźnika sama, aby mieć pewność, co podaję moim domownikom. Jeżeli i wam na tym zależy, sprawdźcie teraz megapromocję na maszynkę do mielenia mięsa w Lidlu.

Maszynka do mięsa Bosch z Lidla - to jeden z bardziej niezawodnych pomocników w mojej kuchni

Maszynka do mięsa Bosch z Lidla to sprzęt, w który zainwestowałam na lata. Mięso mielę nie tylko na kotlety mielone, ale też na pasztet czy klops. To również niezawodny i niezastąpiony sprzęt przy robieniu  kruchych ciastek ze smalcem. Jego moc jest zawrotna, bo 2200W, które potrafi zmielić do 3 kg mięsa w minutę. Dzięki temu zawsze mam gotowy produkt szybko i sprawnie. Ostrza maszynki, wykonane ze stali nierdzewnej, czyszczę szybko i łatwo, bez obawy, że zardzewieją po kilku użyciach. Ponad 10 dostępnych funkcji sprawia, że możemy cieszyć się wielozadaniowością maszynki do mielenia z Lidla. Sprzęt uciera także warzywa i owoce na musy.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Najlepszy stosunek ceny do wydajności. Maszynka do mięsa Bosch jest super trwała i może umieścić wszystko w swojej przegrodzie, nawet większe kawałki.

Świetna maszynka do mięsa za idealną cenę.

Super i dobra jakość, ponieważ urządzenie ma 2200 watów.

Jak zrobić przepyszne kotlety mielone z nietypowym składnikiem?

Kotlety mielone to była domena mojej babci. Po latach dowiedziałam się, że dodawała sekretny składnik, który idealnie wpływał na konsystencję i smak dania. To duszony seler korzeniowy. Jeżeli jesteście ciekawi proporcji, poniżej podaję gotową instrukcję przygotowania kotletów mielonych z selerem oraz dokładny przepis.

Składniki:

  • 300 g mięsa z łopatki
  • 300 g mięsa z udźca wołowego
  • 1 kajzerka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 selera korzeniowego lub jeden bardzo mały
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 1 szczypta suszonego majeranku
  • 1 szczypta mielonego kminku

Przygotowanie:

  1. Zmielcie mięso w maszynce do mielenia. Wystarczy zrobić to dwukrotnie.
  2. Następnie posiekajcie cebulę i zeszklijcie na patelni z odrobiną masła.
  3. Namoczcie bułkę kajzerkę w mleku i dodajcie do mięsa.
  4. Ugotujcie seler korzeniowy na miękko.
  5. Dodajcie do masy mięsnej przyprawy oraz cebulę i seler.
  6. Po wymieszaniu uformujcie kulki z mięsa i odstawcie na bok.
  7. Smażcie na złoty kolor przez 2 minuty z każdej strony.

Gotowe kotlety mielone możecie podawać z surówką z kiszonej kapusty lub mizerią.