Kochacie śniadania, gdzie główną rolę grają jajka lub parówki? Te ostatnie powinny być odpowiednio gotowane, aby nie pękały i odkształcały się. Przy pozostawieniu ich we wrzącej wodzie istnieje ryzyko, że danie będzie nieapetyczne. Znany krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz przypomina w swoich relacjach jak to robić:

Nie gotuje się w ogóle parówek. Tylko zagotowuje się wodę. Ona jak zacznie wrzeć, to się ją wyłącza i do tego się wkłada parówki. Bo jak się je gotuje, to one pękają.

Jak wybrać parówki z dobrym składem?

Im krótszy skład, tym lepsza jakość wybranych parówek czy kiełbasek. Istotne jest, aby sprawdzać procentową zawartość mięsa znajdującego się w produkcie. Dodatek azotynu sodu chroni wędlinę przed tworzeniem się laseczek jadu kiełbasianego. To jednak nie sprawia, że parówki są zdrowsze - raczej odwrotnie. W wysokiej temperaturze tworzą się toksyczne nitrozaminy o działaniu rakotwórczym.

Wzbraniajmy się także przed spulchniaczami, które wypełniają produkt. MOM, kasza manna czy też wzmacniacze smaku całkowicie dyskwalifikują produkt, zwłaszcza, jeżeli ma być przeznaczony dla dzieci. Strzeżmy się fosforanów czy stabilizatorów, które przyczyniają się do poważnych chorób układu odpornościowego. W szczególności zaburzają układ hormonalny, a także przyczyniają się do nadciśnienia tętniczego czy otyłości.

Przepis na parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 5-6 parówek,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • kilka plastrów sera Gouda,
  • ketchup,
  • tarta cukinia,
  • pęczek pietruszki,
  • tarty czosnek,
  • jajko.

Przygotowanie:

  1. Parówki układamy na rozłożonym płacie ciasta francuskiego.
  2. Przykrywamy plastrami sera.
  3. Smarujemy ketchupem i układamy tartą cukinię, czosnek i pietruszkę.
  4. Każdą parówkę z nadzieniem dokładnie owijamy ciastem.
  5. Za pomocą widelca zagniatamy brzegi.
  6. Za pomocą skłóconego jajka smarujemy ciasto, aby nabrało rumianego koloru.
  7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
  8. Możemy je podawać pokrojone w mniejsze kawałki z ulubionymi sosami.