Pyszne ciasta, ryby, a także mięso - to króluje na polskich stołach podczas ucztowania w Boże Narodzenie. Mięso bywa dla wielu osób wyzwaniem, gdyż niektóre kawałki nadają się do pieczenia, inne do grillowania czy gotowania. Mając tę wiedzę, warto pokusić się o zrobienie swoich wędlin oraz przystawek. Naszą tradycją stał się pasztet, który należy do tych najbardziej rozchwytywanych na świątecznym stole. Sekretem udanego pasztetu jest odpowiednia proporcja różnych kawałków mięsa. Nieocenionym pomocnikiem jest także maszynka do mielenia, która potrafi szybko i sprawnie uporać się z pokaźnymi porcjami mięsa. Taki sprzęt znajdziecie teraz w Lidlu.

Maszynka do mielenia Bosch - dlaczego się na nią zdecydowałam?

Maszynka do mielenia mięsa to jedno z tych urządzeń, które powinno znaleźć się w każdym domu. Dlaczego? Bardzo przydatna przy produkcji swoich wędlin, ale nie tylko. Zakupiłam tę marki Bosch, gdyż jej wydajność mnie wręcz onieśmieliła. 3 kilogramy mięsa na 1 minutę brzmi niewiarygodnie, ale warto przekonać się podczas pracy. Dodatkowo mieli ryby, uciera owoce oraz warzywa, a także pomaga w przygotowaniu masy makowej na tradycyjny makowiec zwijany. Sprzęt o mocy 2200 W to nie przelewki. Jeżeli tak, jak ja chcecie przygotować kremowy i przepyszny pasztet, warto zainwestować w ten produkt. Dodatkowo, teraz dostaniecie go w Lidlu w promocji

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Świetny produkt, który ma wiele przydatnych części. Po prostu świetna.
Maszyna warta swojej ceny. Jestem bardzo zadowolony.
Najlepszy stosunek ceny do wydajności. Maszynka do mięsa Bosch jest super - może umieścić duże kawałki w swojej przegrodzie.

Najlepszy pasztet z mieszanego mięsa

Jak wspomniałam wcześniej, w mojej rodzinie uwielbiamy samodzielnie robiony pasztet, który przygotowujemy z kilku rodzajów mięsa. Podzielę się z wami sprawdzonym przepisem. 

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
  • 500 g łopatki
  • 500 g antrykotu
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 100 ml szklanki wody przegotowanej
  • 1 kajzerka
  • 2 wątróbki indycze
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki smalcu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso na pasztet należy na początku dokładnie przejrzeć, aby pozbyć się niechcianych błonek.
  2. Następnie gotujemy w wodzie lub bulionie z cebulą (możecie dodać też marchewkę.
  3. Gotujcie przez 80 minut do miękkości.
  4. Bułkę namoczcie w wywarze mięsnym.
  5. Wszystkie składniki przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. trzykrotnie.
  6. Wysmarujcie formę do pieczenia smalcem i podsypcie bułką tartą.
  7. Wlejcie masę i uformujcie z wierzchu.
  8. Pieczcie w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut.
  9. Wyjmijcie z formy dopiero, gdy wystygnie, a najlepiej następnego dnia.