Kiedyś, parę lat temu miałam w swym jadłospisie potrawy z dyni, ale czas "przyprószył" nieco pomysły. Pora sobie przypomnieć i dziś w sezonie chętnie do nich wracam, bo to cenne warzywo. Może pokrótce parę o niej słów. Dynia trafiła do Polski z Nowego Świata. U nas uprawiane są 2 jej odmiany: olbrzymia i zwyczajna. Dynia posiada różne kształty i rozmiary. Ta olbrzymia może ważyć nawet 50 kg. Ma cenne własności odżywcze, a pestki zawierają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin: B, C. Miąższ zawiera: wapń, potas, magnez, żelazo, miedź, beta-karoten. Pomaga przy nieżytach przewodu pokarmowego i zaburzeniach wątroby. Ma własności antyrakowe. Jest niskokaloryczna. W kuchni chętnie wykorzystana, jako długoterminowa oraz różnorodnie wygospodarowana: dżemy, zupy, placki, zapiekanki. Może być marynowana na zimę, smażona, gotowana, duszona, czy mrożona. Jedzmy zatem dynię w pełni sezonu- na zdrowie :) Pozdrawiam smacznie :)