Macie ochotę na coś słodkiego do kawy czy herbaty? Klasyka wśród ciast to czekoladowy murzynek, którym nikt nie pogardzi. Zwykle babcia czy mama kręciły ciasto w makutrze lub mikserem. Nie zawsze wszystkie ciasta muszą być pieczone w piekarniku - i nie mam na myśli tych na zimno. Mama zaskoczyła mnie wielokrotnie wyśmienitym wypiekiem z szybkowaru, który był znacznie lepszy i wilgotniejszy niż taki pieczony tradycyjnie. Jeżeli też chcecie skorzystać z szybkowaru, teraz zaopatrzycie się w niego w Lidlu. Nie przegapcie okazji.

Szybkowar Ernesto z Lidla - oszczędność czasu i pieniędzy

Szybkowar Ernesto to jeden z tych sprzętów, który zyskał specjalne miejsce w moim sercu. Nadaje się do ugotowania najlepszego barszczu w niespełna 30 minut, gulaszu wołowego na 3 dni czy też ciasta czekoladowego. Specjalne dno kapsułowe pozwala zatrzymywać ciepło i odpowiednio je rozprowadzać podczas gotowania. Regulowane zawory pozwalają dostosować poziom ciśnienia do zrobienia konkretnych dań. Pojemność to 6l, która w zupełności wystarczy dla sporej rodziny. Oszczędność czasu, miejsca na inne garnki oraz pieniędzy to tylko niektóre z zalet szybkowara z Lidla. Dodatkowo ma on także pojemnik do gotowania na parze, co z pewnością będzie atutem nie tylko dla osób na diecie.

Zadowoleni klienci tak go wspominają na stronie Lidl.pl:

Ma odpowiedni rozmiar i jest łatwy w użyciu. Nagrzewa się bardzo szybko na indukcji!

Jestem bardzo zadowolony z szybkowaru. Wygląda bardzo elegancko. Działa świetnie i oszczędza czas.

Dobry garnek z dobrą instrukcją. Wrzucam składniki do garnka, doprowadzam zawartość garnka do wrzenia i ustawiam czas gotowania. Wynik jest świetny.

Spełnia moje oczekiwania. Od wielu lat używam szybkowaru. Jest to nieskomplikowane w użyciu, a cena jest odpowiednia. Polecam!

Jak zrobić pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z szybkowaru?

Ciasto można upiec nie tylko z pomocą piekarnika. Najlepsze ucierane masy robi moja mama - zarówno te czekoladowe, jak i waniliowe. Nauczyła mnie metody z szybkowaru. Ciasto nie jest zakalcowate, lecz bardzo sprężyste i mocno czekoladowe mimo, że nie jest to typ amerykańskiego mud cake. Jeżeli jesteście ciekawi, jak je przygotować, poniżej podam instrukcję krok po kroku:

Składniki:

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli (najlepiej kłodawskiej)

Przygotowanie:

  1. Na początku formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i owijamy folią aluminiową tak, aby nie przedostała się do wnętrza woda.
  2. Następnie ubijamy miękkie masło i łączymy z cukrem cały czas miksując.
  3. Stopniowo dodajemy po jednym jajku.
  4. Do mokrej masy przesiewamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Następnie doprawiamy solą.
  6. Po wymieszaniu wszystkich składników, przelewamy do formy na ciasto.
  7. Wkładamy do szybkowaru i na dno wlewamy 2 szklanki wody.
  8. Ciasto przygotowujemy na najniższym stopniu pary zaworu.
  9. Po 40 minutach jest gotowe.
  10. Po wyciągnięciu należy przestudzić i kroić po około godzinie od wyjęcia.