O tym, że buraki są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Ich czerwony kolor przywodzi na myśl krew, która dzięki jedzeniu tych warzyw jest dużo bardziej wartościowa. Można je spożywać na wiele sposobów, jednak najpopularniejsze to: sałatka z buraków, czyli buraczki i barszcz czerwony. 

Czym wyróżnia się barszcz czerwony z suszonych buraków? 

Barszcz „taki jak u mamy” nie zawsze się jednak udaje. Przyczyn może być kilka, np. brak bulionu. Niezależnie od tego czy przygotujecie go na mięsie, czy warzywach jest on nieodzownym elementem tej zupy. Jeżeli macie już wywar powinniście wybrać odpowiednie buraki. Warto mieć pewność, że nie zawiodą waszych oczekiwań.  

Zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu buraki surowe. Można jednak pójść nieco na skróty i ułatwić sobie zadanie, kupując buraki suszone. Oszczędzą wam one wielogodzinnego stania przy kuchni, a także pozwolą zachować czystość miejsca pracy. Barszcz z suszonych buraczków będzie miał piękny, głęboki kolor i delikatny, słodki smak. Wystarczy 40 minut gotowania i klarowna, aromatyczna zupa będzie gotowa. 

Jak ususzyć buraki w domu? 

Suszone buraki to świetny pomysł nie tylko na barszcz. Można z nich przygotować również doskonałą i zdrową przekąskę dla całej rodziny – chipsy buraczane.  

  • W tym celu należy umyć i obrać warzywo.  

  • Następnie pokroić je na cienkie plastry i zblanszować we wrzącej wodzie.  

  • Przyprawić do smaku i ułożyć na blasze do pieczenia. 

  • Suszyć w temperaturze 90 stopni przez 6-7 godzin, co jakiś czas mieszając.