Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Używa się ich jako dodatku do różnego rodzaju potraw, ale doskonale smakują też jako główny składnik dań, np. w formie zapiekanki ziemniaczanej, kartoflanki lub uwielbianych przez wszystkich frytek. Co zrobić, żeby po ugotowaniu wyglądały naprawdę apetycznie? Jest na to jeden, prosty sposób.

Co zrobić, żeby ziemniaki nie szarzały podczas gotowania?

Wbrew pozorom kwestia estetyki ziemniaków jest bardzo ważna. Każdy chce, by na talerzu prezentowały się one wyjątkowo smakowicie, jednak ich szara barwa może w mgnieniu oka popsuć cały efekt. Warzywa te zawierają enzym o nazwie oksydaza polifenolowa, który w bardzo szybkim tempie zaczyna reagować z powietrzem, utlenia się, a w konsekwencji ziemniaki nabierają nieapetycznego, szarego koloru.

Żeby temu zapobiec, dolejcie do gotujących się kartofli kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi, poza atrakcyjnym kolorem, ziemniaki nabiorą także świeżości. Zapobiegnie to też ich rozlatywaniu się, a to sprawi, że doskonale zaprezentują się na talerzu.

Patent na cudownie aromatyczne ziemniaki

Żeby ziemniaki były pyszne i aromatyczne, zamiast gotować je w zwykłej wodzie z solą, wybierzcie lepszy sposób. Polega on na dodaniu do wody, w której gotują się kartofle, swoich ulubionych przypraw i warzyw. Dobrze sprawdzi się między innymi: pieprz, kozieradka, kminek, papryka, marchew, pietruszka, a także liść laurowy i ziele angielskie.

Duża ilość ziół i przypraw sprawi, że otrzymacie ziemniaki gotowane w bulionie. Będą bardzo smaczne, ale też zdrowsze, ponieważ bez dodatku soli.