Wskazówki jak upiec ciasto ptysiowe. * ciasto ptysiowe ucieramy w garnku * ciasto musimy ciągle mieszać (ucierać) najlepiej drewnianą łyżką i podgrzewać tak długo, aż ciasto stanie się szkliste (bez grudek) i nie będzie pachniało surowizną * dobrze utarte ciasto musi bez problemu odchodzić od garnka * zanim będziemy formować ciastka, dobrze utarte ciasto odstawiamy do lekkiego przestygnięcia * ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem lub specjalną folią do pieczenia * ciastka umieszczamy w odległości 4 cm od siebie, gdyż ciasto może potroić swoją objętość, a wtedy ciastka by się pozrastały * ciasto ptysiowe pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (nawet 250 stopni C) * po zarumienieniu ciasta temperaturę piekarnika obniżamy do 220 stopni C * przez pierwsze 10 minut nie wolno nam otwierać piekarnika, wówczas ciasto ładnie wyrośnie * czas pieczenia zależy od wielkości ptysiów * po upieczeniu ptysie pozostawiamy na chwilę w piekarniku * po upieczeniu ptysie najlepiej przekrajać nożycami kuchennymi lub bardzo ostrym nożem * podajemy je zaraz po upieczeniu, ponieważ dość szybko wilgotnieją i tracą walory smakowe