Cebularz lubelski, tak brzmi pełna nazwa placka z cebulą i makiem (u mnie z czarnuszką) miejscowego specjału, który został uznany za produkt regionalny i posiada „Chronione Oznaczenie Geograficzne CHOG”. W roku 1682 w Krakowie wydano „Compendium Ferculorum”, uznawana za pierwszą polską książkę kucharską, której autorem był Stanisław Czerniecki kucharz rodziny Lubomirskich. Tam również trafimy na ślad naszego cebularza. Pośród przeszło 300 przepisów znajdziemy przepis na placka z cebulą. Cebularza lubelskiego, którego pierwsze opisy, przepisy i wspomnienia pochodzą z XIX wieku. Wtedy prawdopodobnie wypiekały go już piekarnie żydowskie na lubelskim podzamczu. Dzięki temu, że był tani, pożywny i smaczny, stał się produktem masowym, sprzedawany z wiklinowych koszów na ulicach. Jednak tak naprawdę nie wiadomo czy ten placek z cebulą i makiem to tradycyjny wypiek żydowski spopularyzowany w erze przemysłowej XIX i XX wieku. Czy może efekt genialnego pomysłu, mistrza lub jego ucznia jednej z maleńkich żydowskich piekarni? Zapraszam na moją wersję cebularza z czarnuszką.