Przez długi czas uważano, że nektarynka jest dziełem człowieka, który kiedyś skrzyżował śliwkę z brzoskwinią. Jednak współczesne badania naukowe obaliły tę teorię. Dziś wiemy, że słodki owoc jest po prostu efektem naturalnej mutacji brzoskwini, a jego gładka skórka – konsekwencją utraty genu recesywnego odpowiedzialnego za charakterystyczne „omszenie”.

Podobnie jak brzoskwinia, także nektarynka pochodzi z Chin, gdzie była znana i ceniona już 4 tysiące lat temu. Później rozpowszechniła się także w innych regionach Azji, w tym Persji, skąd prawdopodobnie trafiła do Europy za sprawą żołnierzy uczestniczących w wyprawach Aleksandra Macedońskiego.

Nektarynka długo jednak pozostawała w cieniu brzoskwini. Popularność zdobyła dopiero w XX wieku, początkowo przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, które do dziś pozostają największym producentem tych owoców. W Polsce nektarynka, która źle znosi mrozy, uchodziła dość długo za specjał egzotyczny. Dziś, gdy zimy są coraz łagodniejsze, uprawia się jej w naszym kraju coraz więcej.

Nektarynka – właściwości odżywcze

Nektarynka to owoc nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym karotenoidów, m.in. beta-karotenu, luteiny czy zeaksantyny. Te barwniki roślinne spełniają ważną rolę w utrzymaniu sprawności procesów widzenia, chronią przed kurzą ślepotą (zaburzeniami widzenia w ciemności), zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli coraz powszechniejszym wśród Polaków schorzeniem utrudniającym wykonywanie codziennych czynności: czytania, pisania, rozpoznawania twarzy czy znaków drogowych. Karotenoidy pomagają ograniczyć ryzyko chorób układu krążenia, powinny się także znaleźć w diecie kobiet spodziewających się dziecka, gdyż sprzyjają prawidłowemu rozwojowi płodu.

Soczysty owoc skrywa również dużą dawkę witaminy C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem, ale jest również silnym przeciwutleniaczem neutralizującym szkodliwą aktywność wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia organizmu. Nektarynka dostarcza też sporo witamin z grupy B i witaminy E oraz składników mineralnych: cynku, magnezu, manganu i żelaza.

Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru, obniża stężenie „złego” cholesterolu LDL, zmniejsza ryzyko otyłości i chorób układu krążenia.

 Nektarynka to specjał małokaloryczny (100 g owoców dostarcza 44 kcal), posiada także dość niski indeks glikemiczny (35), dlatego może czasami gościć w diecie cukrzyków.

Nektarynka – jak ją kupować

Kupując nektarynki, wybierajmy owoce o gładkiej i błyszczącej skórce pozbawionej przebarwień. Dojrzałe powinny być lekko miękkie, choć, gdy chcemy ją kroić, by wykorzystać np. w sałatce, lepiej wybierać twardsze egzemplarze. Nawet niezbyt dojrzała nektarynka dość szybko stanie się gotowa do spożycia, jeśli umieścimy ją w papierowej torbie i pozostawimy w temperaturze pokojowej.

Smaczny i soczysty miąższ nektarynki powinien łatwo odchodzić od pestki, która nie nadaje się do jedzenia, gdyż zawiera dużą dawkę amigdaliny – naturalnej toksyny roślinnej, podczas rozkładu w organizmie wydzielającej silnie trujący kwas pruski. Jego nadmiar może spowodować bóle i zawroty głowy, a niekiedy nawet zaburzenia ruchowe czy zatrzymanie akcji serca.

Nektarynka – propozycje podania

Nektarynka najczęściej jedzona jest na surowo. Jednak świetnie sprawdza się także jako dodatek do różnych deserów (zwłaszcza lodów) oraz ciast. Można ją przetwarzać na dżemy, marmolady, galaretki, soki czy kompoty. Soczysty miąższ wzbogaci smak domowego sorbetu (np. z truskawkami, sokiem z cytryny i świeżą miętą)  albo chłodzącego w upalny dzień smoothie (wystarczy zblendować nektarynkę z jabłkiem, bananem i wodą lub sokiem jabłkowym).

Nektarynka będzie smacznym urozmaiceniem śniadaniowej owsianki, ale warto ją też wykorzystać do przygotowania sałatki. Nie tylko owocowej, ponieważ owoc świetnie komponuje się również z grillowanym kurczakiem, szynką parmeńską, ogórkiem, rukolą, sałatą lodową, orzechami włoskimi czy mozzarellą.

Gdy zblendujemy nektarynkę z mleczkiem kokosowym, odrobiną miodu i szczyptą curry, uzyskamy interesujący sos, który wzbogaci smak potraw z drobiu.