Fasolka szparagowa w okresie letnim ląduje na niejednym talerzu. I choć świetnie smakuje podana w najprostszy sposób – z masłem i bułką tartą, jest na nią wiele innych, równie smacznych pomysłów. Przygotowaliśmy dla Was 15 przepisów, których warto spróbować latem, kiedy to warzywo jest tanie i pyszne. Szczególnie, że robi się je szybko. A dania te obejmują prawie całe menu (poza deserem), bo mamy i przystawki, sałatki zupy i dania główne z fasolką szparagową. To idealny składnik dań wegetariańskich – jak fettucini z pieczarkami czy penne primavera, ale również towarzyszka mięs w roladkach z kurczaka czy wątróbki z pomidorami. Jeśli jednak nie sprawdzicie wszystkich naszych przepisów, nie martwcie się, te dania smakują równie dobrze zimą i wykorzystać można do nich mrożone fasolki.Fasolka szparagowa to świetny składnik, jeśli chodzi o dania na lekki obiad na lato

Zanim jednak zabierzecie się za przygotowanie dań, przeczytacie nasz artykuł z radami jak gotować fasolkę szparagową, aby nie straciła koloru, smaku i wartości odżywczych.