Wszystko zaczyna się od miski (z ang. bowl). Tak jak serwujesz w niej ulubioną poranną owsiankę, jaglankę czy musli z jogurtem, tak podaj i smoothie z dodatkami. To świetna okazja, żeby zaserwować sobie, drugiej połówce, dzieciakom czy przyjaciołom sporą porcję witamin i innych składników odżywczych w wyjątkowo apetycznej wersji. Piękny wygląd kusi nie tylko zaangażowanych użytkowników Instagrama (ich też!), ale i wybredne maluchy.

Smoothie bowl - jak zrobić

Na początek jogurt - najczęściej zmiksowany z owocami na idealnie gładki mus. Blenduj więc maliny, truskawki, mango, brzoskwinie - na co tylko masz ochotę. W wersji wegańskiej będzie to mleko roślinne połączone na przykład z kremowym bananem czy awokado lub zmiksowane z kilkoma łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej. Smoothie ma być po prostu idealnie gładkie!

Jeśli do bazy dodasz warzywo o zielonych liściach, na przykład szpinak, otrzymasz zielony koktajl - świetnie się prezentuje i przyjemnie przełamuje słodki smak owoców i bakalii. Możesz też eksperymentować z dodatkiem soków owocowych - tłoczony sok jabłkowy lub domowy malinowy dodadzą słodyczy i smaku.

Smoothie bowl - dodatki

Ogranicza nas wyobraźnia i sezonowość. Sięgaj po owoce, które aktualnie królują w warzywniaku, bo to one są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Drobne owoce jagodowe najlepiej podaj w całości, z większymi eksperymentuj - chrupiące jabłko możesz pokroić na kawałki, w paski albo zetrzeć na tarce - ten sam owoc, a efekt zupełnie inny! W przypadku bowli o orzechowym i czekoladowym smaku, całość będzie utrzymana w stonowanej kolorystyce. W przypadku połączeń owocowych nie żałuj kolorów! Zielone plasterki kiwi, czerwone maliny, błękitne borówki i żółte plastry soczystej moreli zawsze wyglądają dobrze.

Aby wzbogacić strukturę i walory odżywcze, do smoothie bowl dodaj chrupiące orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, nasiona chia, siemię lniane, płatki i wiórki kokosowe. Świetnie sprawdzi się też twoja ulubiona granola, musli czy po prostu płatki - raczej te błyskawiczne lub inne, ale podprażone przez chwilę dla większej chrupkości. Sięgaj też po suszone owoce, ale nie przesadź - smoothie bowl ma być lekkim, orzeźwiającym połączeniem.

Smoothie bowl na diecie

Smoothie bowl to zdrowy pomysł na bogate i smaczne śniadanie z kilku elementów, ale pamiętaj, że nie zawsze jest to opcja dietetyczna! Jeśli liczysz kalorie lub szukasz czegoś lekkiego, ostrożnie dodawaj bakalie i płatki - co prawda świetnie sycą i mają mnóstwo witamin i minerałów, ale są źródłem sporej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów. Najładniejsze miski to te, w których połowa powierzchni smoothie jest pusta - prezentuje pięknie jego kolor i fakturę. Dzięki temu są też lżejsze. Dietetyczna wersja smoothie bowl to także ta bez czekolady i innych słodkości. Postaraj się za to przemycać do niej warzywa - sok marchewkowy, tarta marchewka, liście szpinaku lub świeżych ziół sprawdzą się idealnie.

Smoothie bowl to świetne danie do zabrania na wynos - do pracy, szkoły, na wycieczkę. Wtedy jednak miskę musi zastąpić słoik lub zamykany pojemnik. Latem maliny i brzoskwinie, zimą słodkie banany i pachnące pomarańcze - eksperymentujcie, bo zawsze jest sezon na smoothie bowl!