Dzięki prawidłowemu mrożeniu mięsa, możecie ograniczyć jego marnowanie, dlatego warto to robić, ale koniecznie w umiejętny sposób. Musicie za każdym razem trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki temu mięso będzie mogło być głęboko zmrożone nawet przez kilka miesięcy. Najdłużej, bo około jednego roku, w zamrażalniku może być trzymane mięso z kurczaka i indyka (w całości), a także pieczeń wołowa oraz steki. Cielęcina i jagnięcina będzie dobra przez ok. 9 miesięcy od włożenia do zamrażarki, a kotlety wieprzowe lub wołowe możecie przechowywać przez około pół roku. Najszybciej musicie zjeść boczek oraz kiełbasę – w ciągu 1 lub maksymalnie 2 miesięcy.

Jak mrozić mięso? Prawidłowe mrożenie mięsa

Najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie: jak nie mrozić mięsa? Najgorszym błędem, ale niestety dość popularnym, jest mrożenie mięsa, które wcześniej przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze pokojowej. Może wtedy dojść do rozwoju bakterii (mrożenie wcale ich nie zabija). Istnieje więc ryzyko, że takie mięso po rozmrożeniu może wam zaszkodzić.

Mięso nie może leżeć w temperaturze pokojowej dłużej niż 2 godziny. Kardynalnym i kosztownym dla zdrowia błędem jest przekraczanie tego czasu. Termin na zamrożenie mięsa dodatkowo się skraca, jeśli temperatura jest naprawdę wysoka i przekracza 32 stopnie Celsjusza. Dlatego zapamiętajcie i trzymajcie się zawsze "zasady 2 godzin", a w czasie upalnego lata -  maksymalnie 1 godziny. 

Czego nie robić, mrożąc mięso?

Bardzo ważne jest, żeby nie mrozić mięsa w oryginalnym opakowaniu. Mięso kupowane w supermarketach zawiera specjalną podkładkę (wkład chłonny). Jej zadaniem jest wchłanianie płynów, które wyciekają z mięsa, jednak nie jest ona potrzebna w zamrażalniku. Stanowi tylko świetną pożywkę dla bakterii.

Zamrażając mięsa, pamiętajcie również, żeby na opakowaniu zapisać datę jego włożenia do zamrażalnika. Łatwiej będzie się wam zorientować, które z mrożonek są jeszcze dobre do spożycia. Duże porcje możecie także podzielić na kilka mniejszych – wtedy nie będziecie musieli niepotrzebnie rozmrażać zbyt dużych kawałków.