Planujecie gęsty i zdrowy obiad na 2-3 dni do przodu? Najlepszym wyborem jest krupnik bogaty w zdrową kaszę i aromatyczne warzywa. Kasza jęczmienna jest bardzo wartościowym dodatkiem, ponieważ dostarcza witamin z grupy B, cynku oraz magnezu. Jest też naturalnym źródłem beta-glukanów, które mają korzystny wpływ na poziom tzw. złego cholesterolu oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Chyba nikogo nie trzeba dalej namawiać? Sprawdźcie, czego unikać podczas przygotowania krupniku.

Dlaczego krupnik ściemniał?

Krupnik to gęsta i sycąca zupa, która sprawdzi się na jesienne dni. Jeżeli będzie często gościć na waszych stołach, lepiej nie popełniać tego jednego błędu. Przez to kasza jęczmienna szybko ciemnieje i wygląda nieapetycznie. Moment, w którym dodamy sól, jest kluczowy. Podobnie jak w przypadku rosołu, krupnik należy posolić tuż pod koniec gotowania. To zapobiegnie nieestetycznemu wyglądowi. Dodatkowo zachowamy świetny smak i zmniejszymy znacznie ryzyko przesolenia podczas ponownego doprawiania.

Przepis na krupnik z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej,
  • siekana natka pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • szczypta mielonej kurkumy.

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.
  2. Kroimy w mniejsze talarki lub w kosteczkę.
  3. Podsmażamy w garnku lub szybkowarze na odrobinie oliwy.
  4. Dodajemy nogi z kurczaka.
  5. Wsypujemy kaszę (wcześniej dwukrotnie przepłukaną).
  6. Zalewamy wodą do przykrycia składników.
  7. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut do miękkości.
  8. Wyciągamy nogi z kurczaka, rozdrabniamy mięso i dodajemy do zupy.
  9. Doskonale smakuje ze świeżo posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Zamiast porcji rosołowej i wody, możemy wlać gotowy bulion drobiowy lub warzywny w wersji wegetariańskiej.