Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelową pierzynką
Katarzyna Dąbrowska
1/3. zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod pierzynką z beszamelu
Gotowe danie podajemy na ciepło po wyjęciu z piekarnika.
Katarzyna Dąbrowska
2/3. zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelową pierzynką
3 woreczki ryżu parabolicznego gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka na kawałki, obtaczamy w przyprawie do gyrosa i smażymy na 1 łyżce masła. Gotujemy brokuła al dente, paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidora w cienkie plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Katarzyna Dąbrowska
3/3. zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelową pierzynką
Ryż mieszamy z kurczakiem i wkłądamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz posypujemy pół startego sera. Na ser układamy paprykę, pomidora i brokuła. Całość polewamy sosem beszamelowym i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60minut.
Sos beszamelowy:
1/3 kostki masła roztopić na patelni dodać 5 łyżek mąki i 2 szkalnki mleka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, chwilę gotować dodać resztę sera żółtego i wymieszać.