Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka nadająca się zarówno na obiad jaki i na kolację

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż paraboliczny
    pierś z kurczaka
    1 duża papryka
    1 duży pomidor
    1 brokuł
    40 dag żółtego sera
    mleko
    mąka
    masło
    sól
    pieprz
    przyprawa do gyrosa
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 woreczki ryżu parabolicznego gotujemy w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka na kawałki, obtaczamy w przyprawie do gyrosa i smażymy na 1 łyżce masła. Gotujemy brokuła al dente, paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidora w cienkie plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Ryż mieszamy z kurczakiem i wkłądamy do naczynia żaroodpornego. Na wierz posypujemy pół startego sera. Na ser układamy paprykę, pomidora i brokuła. Całość polewamy sosem beszamelowym i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60minut.
    Sos beszamelowy:
    1/3 kostki masła roztopić na patelni dodać 5 łyżek mąki i 2 szkalnki mleka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową, chwilę gotować dodać resztę sera żółtego i wymieszać.
    Gotowe danie podajemy na ciepło po wyjęciu z piekarnika.

Porady

można podać z sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować