Kalafior – warzywo praktycznie całoroczne, choć najlepiej smakuje latem. Wtedy jest młody i niewiele trzeba mu dodatków, bo sam w sobie smakuje pysznie. Niestety wielu z nas nie dostrzega walorów tego warzywa, podając go w sposób dość monotonny z bułką tartą i masłem, zrażając tym samym potencjalnych smakoszy do tego warzywa.

Kalafior - przygotowanie

Sekretem smaku kalafiora jest technika jego gotowania. Najpopularniejszym błędem jest zbyt długie trzymanie w wodzie i rozgotowywanie warzywa. To dlatego kojarzy się z nieapetycznym, zbyt miękkim produktem. Do gotowania kalafiora przygotujmy odpowiednio duży garnek, dobrej jakości wodę i minutnik, aby kontrolować długość gotowania. Kalafior wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować około 3-4 minut. Aby uzyskać warzywo ugotowane al dente. 

Jednak kalafior nie musi być jedynie gotowany. Można smażyć go w panierce lub upiec w piekarniku. Zaskakującym daniem dla wielu osób jest przepis z Izraela. Tam kalafior starty na drobnych oczkach i upieczony służy jako warzywny kuskus. Następnie miesza się go z rodzynkami i różnymi bakaliami. W ten sposób powstaje idealna przekąska na gorące dni. 

A jak się okazuje, to biało-zielone warzywo to składnik, który nie tylko pasuje do wielu dań, ale i może być podstawą do stworzenia czegoś pysznego, gdzie gra ono główną rolę. Do czego pasuje najlepiej? Zup, sałatek, dodatku do makaronów, mięs, zapiekanek i jeszcze więcej!  Pomysłów szukajcie w naszej galerii, tam kalafior na 29 sposobów.