Suszone jabłka mają stałe miejsce w naszej kuchni. Często robimy większe zapasy, ponieważ znikają w piorunującym tempie. Dodajemy je również do dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Rozgrzewamy więc piekarniki i przygotowujemy chrupiące plasterki! A mamy aż 18 przepisów z suszonymi jabłkami. 

Jak zrobić suszone jabłka?

Suszone jabłka bardzo łatwo zrobić w domu. Do suszenia wybierzmy owoce jędrne, z gładką skórką, najlepiej lekko kwaskowate. Jabłka dokładnie myjemy. Możemy obrać je ze skórki, ale polecamy ją zostawić - jest zdrowa, a po upieczeniu nie będzie wyczuwalna. Jabłka przed pieczeniem osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na jak najcieńsze plasterki, pozbywając się pestek (możemy także usunąć je wcześniej za pomocą drylownicy, wtedy też łatwiej będzie nam pokroić owoce). Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka suszymy w temperaturze 110 st. C przez około 2 godziny. Są gotowe, kiedy staną się kruche i lekko chrupiące, ale jednocześnie sprężyste - nie chcemy przecież ich przesuszyć. Suszone jabłka można posypać cynamonem lub cukrem pudrem.

Jabłka wysuszymy też w specjalnej suszarce do do owoców i warzyw - to pożyteczny gadżet, w który warto się zaopatrzyć, ponieważ zrobi całą pracę za nas. Suszone jabłka przechowujemy w zamkniętym słoiku lub szczelnej puszce, żeby nie miękły. Wytrzymają w spiżarni nawet kilka tygodni.

Suszone jabłka znajdziecie również w sklepach. Kupując je, warto zwrócić uwagę na skład. Najlepiej jeśli w składzie są tylko jabłka, bez dodatku cukru. 

Suszone jabłka - zdrowe chipsy i dodatek do deserów

Suszone jabłka najlepiej smakują same - jedzone jako zdrowa alternatywa dla chipsów. Suszone owoce świetnie jednak sprawdzają się także jako dodatek do deserów, np. do ryżowego puddingu czy w nadzieniu do drożdżowej rolady Plasterki możemy również dorzucić do koktajlu. Suszone jabłka są zwykle dodawane też do kompotu wigilijnego, ale i takiego przygotowywanego na co dzień. W obu wersjach są pyszne!

Suszone jabłka pasują również do mięs i ryb. Użyjcie ich do sosu lub namoczcie, np. w cydrze i potraktujcie jako smaczny dodatek.