Granola stała się nieodłącznym elementem naszych śniadań. Uwielbiamy ją po prostu zalaną mlekiem, ale i z jogurtem czy w formie deseru z owocami. Granola świetnie uzupełnia desery, a na jej bazie możemy przyrządzić mnóstwo zdrowych pyszności.

Co to jest granola?

Czym właściwie jest granola? Domowa granola to nic innego jak chrupiące płatki z dodatkiem bakalii, orzechów, pestek i ziaren, posklejane i tworzące chrupiące śniadanie. Zwykle do granoli dodaje się też nieco miodu, by płatki połączyły się ze sobą lepiej i stworzyły apetyczne kąski.

Domowa granola to świetny materiał do eksperymentowania. Możemy dowolnie modyfikować jej skład, zgodnie z własnymi upodobaniami i za każdym razem przyrządzać ją nieco inaczej.

Pomysłów na takie płatki jest wiele, wszystko zależy od naszego gustu. Jedno jest pewne – mając bazowy przepis można modyfikować dodatki na tyle, by za każdym razem tworzyć inne smaki.

Jak zrobić domową granolę? – zacznij od dobrych składników

Domowa granola to świetny składnik zdrowego śniadania. Zrobienie granoli jest bardzo proste i zajmuje mało czasu, a daje spore możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie różnych wariacji smakowych.

Najprostszym sposobem na zrobienie domowej granoli jest wymieszanie wszystkich składników i upieczenie ich na blasze w piekarniku. Składników nie musi być bardzo dużo, ważne, żeby były urozmaicone.

Równie istotną rzeczą jest dobór składników najwyższej jakości. Orzechy, rodzynki czy suszone owoce kupujmy w sprawdzonych miejscach, by nie zawierały sztucznych konserwantów, nie były zwietrzałe czy stęchłe.

Jak zrobić domową granolę? – płatki i bakalie

Podstawą dobrej granoli są płatki. Najpopularniejszym wyborem będą z pewnością płatki owsiane. Dobrze pasują do bakalii i owoców, są też często wykorzystywane w deserach, na przykład kiedy przygotowujemy ciasteczka owsiane. Owsiane płatki możecie zastąpić innymi. Świetnie sprawdzą się płatki orkiszowe, płatki jaglane czy płatki ryżowe. Ciekawą propozycją są też na przykład płatki pełnoziarniste żytnie, ale pamiętajcie, że będą nieco twardsze od pozostałych i ich smak będzie bardziej wyrazisty – nie każdemu posmakują. Płatków nie gotujemy ani w żaden sposób nie przetwarzamy. Możemy jedynie podprażyć je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą nieco orzechowego posmaku.

Jeśli jesteście zwolennikami orzechów, dobra będzie dla was granola składająca się z migdałów, nasion dyni i słonecznika. Robiąc granolę w domu macie pewność, że nie ma w niej żadnych niezdrowych składników. Granola na śniadanie to dobra opcja, żeby zacząć dzień od miseczki pełnowartościowego jedzenia. Orzechy szczególnie w tym pomagają. Nie dość, że zawierają dużo cennych składników odżywczych, to jeszcze dobrze wpływają na pracę mózgu i koncentrację. Do granoli możecie dodać zarówno posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe czy orzeszki ziemne, jak i orzechy brazylijskie, nerkowce czy pistacje. Podobnie jak płatki, warto je lekko uprażyć na suchej patelni, będą miały więcej smaku. Granola dobrze smakuje także z pestkami dyni, nasionami słonecznika czy sezamem.

Domowa granola – dodaj miód i czekoladę!

Granola zwykle zawiera także miód. Jej smak będzie trochę inny, w zależności jakiego miodu użyjecie. Najbardziej neutralny smakowo będzie miód wielokwiatowy. Miód umożliwi sklejenie wszystkich składników. Domowa granola z miodem jest pyszna! Jeśli jesteście na diecie nie musicie rezygnować z granoli. Granola bez cukru również smakuje dobrze. Z listy składników eliminujemy miód całkowicie lub znacznie zmniejszamy jego ilość. Do granoli dodajemy też tłuszcz – może być to niewielka ilość oliwy z oliwek, oleju kokosowego lub oleju rzepakowego.

Domowa granola nie może też obejść się bez owoców. Wybierzmy owoce suszone – przed dodaniem do granoli lekko namoczmy je w ciepłej wodzie. Dobrym pomysłem jest też dodanie do granoli pokrojonych lub startych na tarce owoców świeżych. Sprawdzą się te, które nie zawierają dużo wody, czyli na przykład jabłka i banany. Jeśli lubicie owoce to dodajcie je, jednak zróbcie to dopiero po wyjęciu granoli z piekarnika. Możemy używać też owoców liofilizowanych lub mrożonych.

Warto także dodać do granoli trochę pokrojonej w kostkę czekolady. Może być to czekolada gorzka – to wersja najzdrowsza. Możecie też zmieszać czekoladę gorzką pół na pół z mleczną lub dołożyć trochę czekolady białej. Domowa granola to danie, w którym możemy przemycić tzw. superfood, czyli produkty wyjątkowo bogate w wartości odżywcze. Pasować do niej będą na przykład jagody goji, siemię lniane czy czarnuszka. Do granoli dodajmy też przyprawy – świetne będą przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy anyż.

Granola a musli – czy to to samo?

Granola to nie to samo co musli. To dużo więcej niż musli! Czym różni się musli od granoli? Musli to, podobnie jak granola, mieszanka płatków i rozmaitych dodatków: owoców, bakalii, czekolady. Musli nie zawiera jednak miodu, nie jest też pieczone w piekarniku. Dzięki temu jest nieco mniej kaloryczne, ale tym samym traci nieco na smaku. Granola do jogurtu i mleka smakuje lepiej. Jeśli boicie się, że zawiera więcej kalorii, zjedzcie mniejszą porcję lub przyrządźcie granolę bez cukru.

Więcej o tym pysznym składniku, jakim jest domowa granola, dowiesz się z naszego artykułu – Granola – zrób ją sam, w którym podpowiadamy, jak przygotować ją z domu i co trzeba mieć na uwadze, przyrządzając ją. Zdrowa granola to alternatywa dla płatków śniadaniowych dostępnych w sklepach, które często są sztucznie dosładzane i pełne polepszaczy smaku.

A kiedy poznasz już podstawy, zajrzyj do naszej galerii, w której domowa granola pojawia się w aż 17 przepisach.

Szukasz więcej pomysłów na śniadanie? Zobacz nasze galerie:

26 pomysłów na śniadanie na słodko

Bułeczki śniadaniowe - 18 przepisów

Kanapki - 27 pomysłów

Owsianka - 17 pomysłów na śniadanie

Zdrowe śniadanie na 15 sposobów