Domowa granola – chrupiące płatki z dodatkiem bakalii, orzechów, pestek i ziaren, posklejane i tworzące chrupiące śniadanie. Pomysłów na takie płatki jest wiele, wszystko zależy od naszego gustu. Jedno jest pewne – mając bazowy przepis można modyfikować dodatki na tyle, by za każdym razem tworzyć inne smaki.
 

Jak przyrządzić domową granolę? 

Domowa granola to świetny składnik zdrowego śniadania. Zrobienie granoli jest bardzo proste i zajmuje mało czasu, a daje spore możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie różnych wariacji smakowych. Jeśli lubicie czekoladę, ale jesteście na diecie, dodajcie gorzką odmianę. Jeśli jesteście zwolennikami orzechów, dobra będzie dla Was granola składająca się z migdałów, nasion dyni i słonecznika. Robiąc granolę w domu macie pewność, że nie ma w niej żadnych niezdrowych składników. Jeśli nie posiadacie w domu oleju kokosowego to jako tłuszcz posłużyć Wam może oliwa z oliwek. Owsiane płatki możecie zastąpić orkiszowymi. Jeśli lubicie owoce to dodajcie je, jednak zróbcie to dopiero po wyjęciu granoli z piekarnika.


Granola to nie to samo co musli. To dużo więcej niż musli! Więcej o tym pysznym składniku dowiesz się z naszego artykułu – Granola – zrób ją sam, w którym podpowiadamy, jak przygotować ją z domu i co trzeba mieć na uwadze, przyrządzając ją.

A kiedy poznasz już podstawy, zajrzyj do naszej galerii, w której domowa granola pojawia się w aż 17 przepisach.

 

Szukasz więcej pomysłów na śniadanie? Zobacz nasze galerie:

26 pomysłów na śniadanie na słodko

Bułeczki śniadaniowe - 18 przepisów

Kanapki - 27 pomysłów

Owsianka - 17 pomysłów na śniadanie

Zdrowe śniadanie na 15 sposobów