Chili con carne to meksykańskie danie, idealne na chłodną pogodę. Dzięki dodatkowi ostrych przypraw działa rozgrzewająco. Poza tym chili con carne ma wiele zastosowań w kuchni - możecie przygotować większą ilość i zjeść je na różne sposoby. Można je zamknąć w tortilli, podać z makaronem albo zjeść jako samodzielne danie. Dodatek fasoli czerwonej sprawia, że posiłek jest niezwykle pożywny. Jeśli chcecie poznać konkretne przepisy, to zapraszamy przejrzeć przygotowaną przez nas galerię. 

Chili con carne – przepis oryginalny

Jak zrobić chili con carne? Przepis na chili con carne nie jest tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko nieco wprawy, a danie zrobicie szybko i sprawnie. Chili con carne to danie jednogarnkowe, więc im dłużej i wolniej się dusi tym lepiej, będzie miało więcej smaku. Podstawowe składniki używane w tradycyjnym przepisie to mięso mielone, pomidory, czerwona fasola, kukurydza, często dodaje się też do dania paprykę, cebulę i czosnek. Jeśli chcemy, żeby nasze danie było mniej kaloryczne i lżejsze, zamiast mięsa wieprzowego czy wołowego, wybierzmy mięso z indyka lub kurczaka. 

Sekretem wyjątkowego smaku chili con carne są jednak przyprawy i papryczka chili. Poziom ostrości możecie regulować w zależności od upodobań - wystarczy, że z papryczki usuniecie nasionka, a danie nie będzie już tak ostre. Do chili con carne dodajemy też kmin rzymski, pieprz cayenne i słodką paprykę. Chili con carne przygotowujemy najpierw podsmażając mięso na patelni lub w garnku z grubym dnem, następnie dodajemy do niego warzywa i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez co najmniej godzinę aż potrawa nieco zgęstnieje.

Mieszankę przypraw do chili con carne możemy kupić gotową w sklepie, ale biorąc pod uwagę z jak niewielu przypraw się składa, najszybciej będzie przygotować ją samemu.

Chili con carne możemy też podawać w formie zupy. Używamy wtedy większej ilości bulionu i nie redukujemy go tak jak w przypadku klasycznego chili. 

Chili con carne – z czym podawać?

Chili con carne to w gruncie rzeczy nic innego jak pożywny gulasz. Z czym go podawać? Do chili con carne pasuje ryż lub kasza, świetne są także chlebki naan. Możemy też do chili con carne zaserwować nachosy lub placki tortilli. Chili może stać się również nadzieniem do tortilli – wtedy dodajmy jednak do niego mniej pomidorów lub gotujmy chwilę dłużej, by nie było zbyt rzadkie. W naszej galerii znajdziecie także przepis na pizzę z chili con carne - to pokazuje, że ta potrawa naprawdę ma wiele zastosowań!