Placki kartoflano-ryżowe

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jestem pedagogiem. Wychowuję 2,5-letnią córeczkę Emilkę. Gdy razem gotujemy, czuję się jak ryba w wodzie.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Joanna Dębska, Trzebinia
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

● duży ziemniak
● mała cebula
● 4 łyżki ryżu
● 4 pieczarki
● 3 łyżki mąki krupczatki
● jajko
● olej do smażenia
● przyprawa do dań z ryżem
● łyżeczka soli

Sposób przygotowania przepisu:

Placki kartoflano-ryżowe

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i dusimy z pieczarkami
    na oleju ok. 10 minut.
  • 2. Ziemniaka obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Mieszamy z ryżem,
    pieczarkami i cebulą. Dodajemy
    jajko, mąkę, przyprawę do dań
    z ryżem i jeszcze raz dokładnie
    mieszamy.
  • 3. Łyżką stołową nabieramy
    niewielkie porcje masy i kładziemy
    na rozgrzany na patelni
    olej. Placki smażymy z obu
    stron na złoty kolor.
PPWS_10-2010

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaziemniaki

Komentarze

Podobne przepisy

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Placki z żółtej cukinii i komosy ryżowej

Zapraszam na smakowite placki z...

Dodane przez: halinaczaplicka

Placki ryżowo-pomarańczowe

W szafce zobaczyłam ryż błyskawiczny,myślę...

Racuchy z ryżem

Dodane przez: fuzja

Racuchy ryżowe

Racuchy ryżowe - świetny pomysł...

Przepis na placki, moskole

Dodane przez: Mariaszz

placki moskale

Jak zrobić placki z gotowanych...

PLACKI PO ZBÓJNICKU

Dodane przez: magdzia44448

PLACKI PO ZBÓJNICKU - PRZEPYSZNE!

Uwielbiane przez wszystkich placki...

placki Konrada

Dodane przez: justi2401

Placki Konrada

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE