Placki ryżowe

  • wyświetlono: 648 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Można je podawać jako samodzielne danie z sosami, albo jako dodatek do dań warzywnych lub mięsnych

joanna74
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- ryż: 1.5 szklanki
- bulion warzywny: 3 szklanki
- jajka: 2 sztuki
- ser żółty: 5 dekagramów
- bułka tarta: 2 łyżki
- oliwa: 3 łyżki
- bazylia, tymianek (mogą być suszone): 2 łyżki
- pieprz (do smaku): 1 szczypta
- sezam ziarno: 10 dekagramów

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ryżowe

  • 1. Do garnka wlać bulion, wsypać dobrze wypłukany ryż i gotować ok. 20 minut. Osączyć i wystudzić.
  • 2. Ser zetrzeć na tarce, dodać do wystudzonego ryżu razem z jajkami i tartą bułką. Zagnieść ciasto, doprawić pieprzem i ziołami.
  • 3. Formować małe placuszki, obtaczać z ziarnach sezamu i smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Można podawać z różnymi sosami, warzywami lub jako dodatek do mięs.
PPWS_03-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimawiosnajesieńpiknikimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: halinaczaplicka

Placki ryżowo-pomarańczowe

W szafce zobaczyłam ryż błyskawiczny,myślę...

image-19eciwk

Dodane przez: xamelka1

Ryżowe placki z jabłkiem i cynamonem

Chyba każdy zna smak ryżu na mleku...

Racuchy z ryżem

Dodane przez: fuzja

Racuchy ryżowe

Racuchy ryżowe - świetny pomysł...

Placki jogurtowe

Dodane przez: Krystyna32

Placki jogurtowe

Delikatne i puszyste placki. Mi...

Mleczne placki

Dodane przez: Malinka5

Mleczne placki

Wszystko co z mlekiem w proszku...

PLACKI PO ZBÓJNICKU

Dodane przez: magdzia44448

PLACKI PO ZBÓJNICKU - PRZEPYSZNE!

Uwielbiane przez wszystkich placki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE