Placki kartoflano-ryżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem pedagogiem. Wychowuję 2,5-letnią córeczkę Emilkę. Gdy razem gotujemy, czuję się jak ryba w wodzie.

Składniki:

  • ● duży ziemniak
    ● mała cebula
    ● 4 łyżki ryżu
    ● 4 pieczarki
    ● 3 łyżki mąki krupczatki
    ● jajko
    ● olej do smażenia
    ● przyprawa do dań z ryżem
    ● łyżeczka soli

Placki kartoflano-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonej wodzie. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
    Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i dusimy z pieczarkami
    na oleju ok. 10 minut.
  • 2. Ziemniaka obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Mieszamy z ryżem,
    pieczarkami i cebulą. Dodajemy
    jajko, mąkę, przyprawę do dań
    z ryżem i jeszcze raz dokładnie
    mieszamy.
  • 3. Łyżką stołową nabieramy
    niewielkie porcje masy i kładziemy
    na rozgrzany na patelni
    olej. Placki smażymy z obu
    stron na złoty kolor.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy