Po świątecznych, kulinarnych szaleństwach trzeba dać odpocząć żołądkom i przygotować się na przyjście coraz cieplejszych dni, a wraz z nimi - mniejszej ilości ubrań! ;)
Masło z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę (można ją posadzić, całkiem przyjemna roślinka z niego wyrasta, na owoce jednak w naszym klimacie nie ma co liczyć ;), wydrążamy miękki miąższ łyżką i wrzucamy do malaksera. Dodajemy sok z limonki (by nie ciemniało) i sól, dla polepszenia smaku.
Można również dodać czosnek, pietruszkę, chilli - co nam tylko wyobraźnia podpowie. ;)
Masło z awokado można używać do kanapek z pełnoziarnistego pieczywa, do maczania innych warzyw (np. w wersji z czosnkiem i chilli), można też używać zamiast majonezu w sałatkach. ;)
Masło trzymamy w zamkniętym słoiczku, w lodówce do 48 godzin.
Komentarze