Udka pieczone z nutką kawy i pikantną papryką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kawa dobrze się komponuje z ziołami i nadaje mięsu odrobiny egzotyki

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    3-4 udka z kurczaka
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki majeranku
    duża szczypta suszonego tymianku
    1 płaska łyżeczka mielonej kawy
    1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki
    0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
    2 średniej wielkości cebule
    2 ząbki czosnku
    kilka łyżek oleju

Udka pieczone z nutką kawy i pikantną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W miseczce mieszam: sól, pieprz, tymianek, pikantną paprykę, majeranek i kawę - tą mieszanką nacieram dokładnie udka i odstawiam je do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc). Na dno naczynia wlewam olej, układam kawałki kurczaka, dodaję pokrojone w ósemki cebule, przykrywam naczynie i piekę przez godzinę w 200 stopniach C. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę. Czosnek przeciskam przez praskę i smaruję nim podpieczone kawałki mięsa, polewam je także sosem spod pieczenia. Piekę jeszcze 20 minut, do zrumienienia.

Komentarze

Podobne przepisy