Risotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -ryż na risotto
    -2 garści suszonych grzybów
    -80 g masła
    -oliwa z oliwek
    -1 cebula
    -czosnek
    -białe wino
    -bulion warzywny
    -1 łyżka parmezanu
    -natka pietruszki

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, zostawiany na 20 minut. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy posiekane cebule i pokrojony czosnek. Wrzucamy ryż (po garści na osobę). Zwiększamy ogień i dolewamy wina. Czekamy, aż ryż wchłonie wino. Wlewamy 2 łyżki wazowe bulionu z warzyw, wrzucamy grzyby. Posypujemy garścią siekanej natki pietruszki. Gotujemy 20 minut. Pod koniec dodajemy zimne masłl i parmezan.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy