Placki ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Treściwe, sycące, pyszne danie kuchni białoruskiej

  • 45 min

Składniki:

  • na 8 sztuk:

    8 ziemniaków (ok.600-700g)
    2 cebule
    2 jaja
    1 kopiasta łyżka mąki
    sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa do smaku
    300g mielonego mięsa
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz jedną cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać jaja, mąkę, doprawić do smaku, wymieszać.
    Mięso wymieszać z drugą cebulą, startej na tarce jarzynowej (lub drobno posiekanej) i posiekanym czosnkiem, dodać odrobinę wody, doprawić do smaku, wymieszać ponownie.
    Na patelni rozgrzać olej, łyżką wykładać ciasto ziemniaczane, lekko spłaszczyć, nałożyć mięso również płaską warstwą, na mięso nałożyć łyżkę ziemniaków, wyrównać wierzch.
    Smażyć do zarumienienia, odwrócić na drugą stronę, również zarumienić. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze ok 10-15 minut.
    Placki również można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut.
    Podawać gorące, posypane szczypiorkiem.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy