Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też!
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce.
2.2, Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto.
3.3 Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek.
4.4. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego!
Komentarze