Keks mleczno - cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Puszysty i mięciutki keks z nutką cytrynki, idealny do popołudniowej kawki lub na słodkie drugi śniadanie.

  • 20 min

Składniki:

  • Keksówka 15x30cm
    Ciasto:
    ½ szklanki mleka
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    150g margaryny
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sok i skórka otarta z jednej cytryny

Keks mleczno - cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę wbijając kolejno żółtka. Następnie partiami wsypywać przesiane mąki z proszkiem, wlać mleko, sok i skórkę z cytryny, krótko zmiksować. Ciasto mieszając już łyżką połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć go do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy