Tak przyrządzone są pysznym i choć prostym, to jednak wykwintnym daniem, zwłaszcza gdypodamy je z sosem, ziemniakami i surówką.
Składniki:
● 1,5 kg żeberek (najlepsze są z dużą ilością mięsa, a mające mało kości)
● 4 duże cebule
● 3 listki laurowe
● 5 ziarenek ziela angielskiego
● 1 łyżka vegety
● łyżka majeranku
● sól
● pieprz ziołowy
● słodka mielona papryka
● olej
Duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka dzielimy na porcje
i obsmażamy na oleju, aż
się zrumienią.
2.Przekładamy do rondla,
dodajemy pokrojoną w dużą
kostkę cebulę, ziele angielskie
i listki laurowe. Podlewamy
ok. 3/4 szklanki wody
i dusimy ok. godziny, co jakiś
czas mieszając, aż mięso
będzie miękkie.
3.Doprawiamy majerankiem,
solą, pieprzem, papryką
i vegetą do smaku.
Komentarze