Duszone żeberka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tak przyrządzone są pysznym i choć prostym, to jednak wykwintnym daniem, zwłaszcza gdypodamy je z sosem, ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • ● 1,5 kg żeberek (najlepsze są z dużą ilością mięsa, a mające mało kości)
    ● 4 duże cebule
    ● 3 listki laurowe
    ● 5 ziarenek ziela angielskiego
    ● 1 łyżka vegety
    ● łyżka majeranku
    ● sól
    ● pieprz ziołowy
    ● słodka mielona papryka
    ● olej

Duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na porcje
    i obsmażamy na oleju, aż
    się zrumienią.
  • 2. Przekładamy do rondla,
    dodajemy pokrojoną w dużą
    kostkę cebulę, ziele angielskie
    i listki laurowe. Podlewamy
    ok. 3/4 szklanki wody
    i dusimy ok. godziny, co jakiś
    czas mieszając, aż mięso
    będzie miękkie.
  • 3. Doprawiamy majerankiem,
    solą, pieprzem, papryką
    i vegetą do smaku.

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Komentarze

Podobne przepisy