Drożdżówki z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Maliny i ciasto drożdżowe to doskonałe połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:



  • Ciasto:

    330 g mąki

    3 łyżki cukru

    25g drożdży

    1/2 szkl. mleka

    1 jajko

    60g masła

    szczypta soli


    Kruszonka:
    125g mąki pszennej,
    60g drobnego cukru,
    60g zimnego masła

Drożdżówki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
    Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść ciasto uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
    Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
    Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem.
    Na każdym placuszku ułożyć porcję malin.
  • drożdżówki 2. Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec ok. 25 minut w temp. 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy