Risotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie risotto to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych po zimie suszonych grzybów.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje:
    - kopiata szklanka ryżu
    - 2 garści suszonych grzybów
    - pół cebuli
    - 1 szklanka białego wina wytrawnego
    - 1 szklanka startego sera Grana Padano
    - 1l wody
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka masła
    - natka pietruszki

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby. Gotujemy do momentu, aż zmiękną. Grzyby wyciągamy i drobno kroimy. Wywaru grzybowego użyjemy do podlewania naszego risotto.
  • 2. W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i blanszujemy. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę na małym ogniu. Wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dodajemy drobno posiekane grzyby. Wlewamy dwie chochelki grzybowego wywaru i czekamy, aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż stanie się miękki. W moim przypadku litr wywaru wystarczył. Pod koniec wsypujemy starty ser oraz dodajemy łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, aż risotto osiągnie kremową konsystencję.

Porady

Do dekoracji użyłem natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy