Risotto z suszonymi grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gotować nauczyłam się we Włoszech. Dlatego teraz często gotuję potrawy z kuchni śródziemnomorskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
    cebula
    30 dag ryżu arborio
    1/2 l bulionu grzybowego z kostki
    8 dag masła
    3 łyżki oliwy
    8 dag startego parmezanu
    sól, pieprz
    100 ml białego wytrawnego wina
    kilka gałązek natki pietruszki

Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy (wodę zachowujemy) i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy
    i osuszamy.
  • Risotto z suszonymi grzybami 2. Cebulę obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy połowę masła. Szklimy cebulę (nie rumienimy). Następnie wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy ok. 2 minut na małym ogniu.
  • 3. Do ryżu dodajemy grzyby razem z wodą. Gotujemy 10 minut, stopniowo wlewając bulion. Wlewamy wino i jeszcze 5 minut gotujemy. Doprawiamy. Mieszamy z pozostałym masłem. Posypujemy parmezanem i listkami natki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy