Gotować nauczyłam się we Włoszech. Dlatego teraz często gotuję potrawy z kuchni śródziemnomorskiej.
30 min
Składniki:
5 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
cebula
30 dag ryżu arborio
1/2 l bulionu grzybowego z kostki
8 dag masła
3 łyżki oliwy
8 dag startego parmezanu
sól, pieprz
100 ml białego wytrawnego wina
kilka gałązek natki pietruszki
Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy (wodę zachowujemy) i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy
i osuszamy.
2.Cebulę obieramy i siekamy. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy połowę masła. Szklimy cebulę (nie rumienimy). Następnie wsypujemy ryż i mieszając, podgrzewamy ok. 2 minut na małym ogniu.
3.Do ryżu dodajemy grzyby razem z wodą. Gotujemy 10 minut, stopniowo wlewając bulion. Wlewamy wino i jeszcze 5 minut gotujemy. Doprawiamy. Mieszamy z pozostałym masłem. Posypujemy parmezanem i listkami natki.
Komentarze