Kruche marchewki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Marchewki na kruchym spodzie z śmietankowym serkiem są fajną zachętą dla niejadków do zjedzenia warzyw także miłym dodatkiem na obiadowym talerzu, łączącym warzywa, białko i węglowodany.

  • 30 min

Składniki:

  • (na 5 sztuk)
    kruche ciasto:
    50g miękkiego masła
    100g maki pszennej
    szczypta soli
    łyżka wody

    marchewka (może być z rosołu)
    brokuł
    serek śmietankowy do smarowania

Kruche marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto dokładnie zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy wycinamy kształt marchewki i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach C. Brokuł i marchewkę gotujemy osobno w wodzie z dodatkiem soli oraz łyżeczki cukru. Możemy tez wykorzystać marchewkę np. z rosołu. Gotowe podstawy z kruchego ciasta smarujemy serkiem śmietankowym, startą marchewką i brokułem.

Porady

W analogiczny sposób możemy przygotować inne warzywa np. buraki czy pomidory.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy

4.33 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
marynowane marchewki

4.33 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

MARYNOWANE MARCHEWKI

majka190382 Zamknijmy w słoiki najlepsze dary lata 25 min