Kluski żelaźniaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Typowo wielkopolska potrawa . Jedna ze smaczniejszych.

  • 40 min

Składniki:

  • ziemniaki 10 szt
    mąka 2 szklanki
    jajko 1 szt
    wędzony boczek 0,5 kg
    cebula duża 2 szt
    olej 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Kluski żelaźniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć, jeżeli jest nadmiar soku to odlać. Dodać jajko i mąkę. Ilości mąki dokładnie określić nie można, zależy to od gatunku i wodnistości ziemniaków. Wymieszać na jednolitą masę. Wrzucać maleńkimi porcjami na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut. Wykładać cedzakiem do dużej miski.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebule i boczek. Zrumienić. Dodać do klusek i delikatnie wymieszać.

Porady

Podawać gorące, bardzo dobrze smakują z ugotowaną kiszoną kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.41 (186 ocen)

kluski ruskie

4.51 (176 ocen)

Kluski nadziewane pieczarkami.