Zupa ze świeżych ogórków

0 (0 ocen)

Aromatyczna, mocno ziołowa zupa ze świeżych ogórków.

Składniki:


  • 2 - 3 litry bulionu mięsnego (u mnie na żeberku)
    2 kg ogórków gruntowych
    młoda cebulka ze szczypiorkiem
    2 - 3 łodygi selera naciowego
    pęczek koperku
    szklanka śmietany wiejskiej kwaśnej
    sok z cytryny do smaku
    sól morska
    pieprz ziołowy
    2 łyżki masła
    ząbek czosnku

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy, ścieramy na tarce. Ogórki podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekany, czosnek, cebulę i szczypiorek, oraz drobno pokrojony seler naciowy. Wszystko dusimy około 10 minut. Zalewamy bulionem. Czekamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Zalewamy śmietaną. Znów zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany koperek. Podajemy czystą lub z grzankami.

Komentarze

Podobne przepisy