Żeberka duszone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ,aromatyczne ,pomidorowe. Zachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • 700 g żeberek
    mąka do oprószenia
    2 łyżki smalcu
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 cebule
    pęczek szczypiorku
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    łyżka mielonej słodkiej papryki
    łyżeczka mielonej gorczycy
    łyżeczka mielonego pieprzu
    1/3 łyżeczki kuminu
    1/2 szkl bulionu warzywnego
    sól ,pieprz

Żeberka duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka duszone 1. Żeberka myjemy ,dzielimy na porcje. Oprószamy mąką i podsmażamy na złoto z każdej strony na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondelka ,zalewamy bulionem wymieszanym z przyprawami ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek .Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Cebulę kroimy w kostkę ,podsmażamy na tłuszczu ze smażenia żeberek ,osączamy z jego nadmiaru i dodajemy do potrawy. Dusimy jeszcze 20 min ,dodajemy koncentrat i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy