Zapiekanka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru.

  • 60 min

Składniki:

  • 150 g makaronu penne
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    20 dkg pieczarek
    100 kabanosów
    3 łyżki sera żółtego
    1/2 papryki żółtej
    sól, pieprz
    czubrica czerwona
    papryka czerwona
    koper i bazylia świeżą
    olej

Zapiekanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przecier pomidorowy z cebulką przesmażony 1. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką.
  • makaron na sosie 2. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron.
  • pieczarki przesmażone 3. . na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję pokrojoną paprykę.
  • zapiekanka przed pieczeniem 4. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 30 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem i bazylią świeżą.

Komentarze

Podobne przepisy