Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Czasem tak niewiele potrzeba składników aby wyczarować lekkie zdrowe śniadanie. Moja propozycja to omlet ze szpinakiem, dymką serem feta i zielonymi oliwkami.Polecam jest smaczny!

  • 10 min

Składniki:

  • Na jedną osobę:
    2 jajka wiejskie
    50 g serka feta
    2 małe cebule dymki ze szczypiorem
    3 zielone oliwki z zalewy
    1 łyżka masła
    garść świeżego szpinaku
    szczypta pieprzu świeżo mielonego do smaku

Wiosenny omlet z fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, tak samo dymkę, siekamy drobno.Szczypiorek osobno.
    Na patelni rozpuszczamy masło wrzucamy cebulkę bez szczypioru ze szpinakiem, dusimy 2 minuty, jajka roztrzepujemy w miseczce z niewielką ilościa pieprzu, wlewamy na podduszoną zieleninę , posypujemy pokrojonym serem feta, oraz oliwkami i częścią szczypioru, trzymamy na patelni na wolnym ogniu aż masa całkowicie się zetnie.
    Zsuwamy omlet delikatnie na talerz. Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.

Porady

Omlet nie wymaga solenia, sam ser feta jest wystarczajaco słony.

Komentarze

Podobne przepisy