Składniki na 2 – 3 porcje:
200g suchego makaronu
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Mały przecier pomidorowy
Duża cebula
½ czerwonej papryki
1 mały pomidor
1 ząbek czosnku
10 dag startego żółtego sera
Papryka w proszku
Sól, pieprz
Tuńczyk w sosie pomidorowo - paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, zeszklić razem na odrobinie masła lub oleju. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Wyjąć pestki i pokroić w kostkę razem z papryką, dodać do podsmażonej cebuli. Podlać jedną szklanką wody, dusić, aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać przecier i tuńczyka wraz z jego sosem. Dusić ok. 3 minut. Przyprawić do smaku. Polać makaron i posypać serem. Podawać gorące.
Komentarze