Tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zaletą tego tortu jest duża ilość orzechów, brak alkoholu oraz szybkość wykonania.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    ½ szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag orzechów włoskich posiekanych
    1 kostka masła
    3/4 kostki masła
    1 szkl. mleka
    Budyń śmietankowy
    Masa kajmakowa
    bezy

Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami. Blaszkę nasmarować, wysypać bułką tartą. Ok. 45 min. 160 stopni. Przekroić na połowę.
  • 2. Budyń ugotować w szklance mleka. Przestudzić. Utrzeć masło, następnie dodawać budyń.
  • 3. Masa kajmakowa - utrzeć masło, stopniowo dodać masę kajmokową.
  • 4. Warstwy:
    - Ciasto
    - Masa budyniowa
    - Bezy
    - Ciasto

    Wierzch i boki smarujemy masą kajmakową

    Przepis na tortownicę 22 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy